Nieuws
20 februari 2020
In januari 2017 nam ik in de Koninklijke Bibliotheek in Brussel deel aan het tweedaags colloquium Boekkunst in België na 1945. Mijn tekst hiervoor is nu - eindelijk - gepubliceerd in Le Livre et L'Estampe. Voor de lol en voor de liefhebbers heb ik hiervan tien gebonden overdrukken gemaakt.

16 februari 2020
Vandaag begonnen aan "Er is niet de minste hoop op beterschap." Arnon Grunberg interviewt J.M.H. Berckmans. Verschijnt in maart. Stay tuned.

11 februari 2020
Een bloedloze zondag is maandag gesigneerd door Patrick Conrad en is klaar voor de verkoop.

17 januari 2020
De houtsneden van Nicholas Meersschaert voor Een stem uit een koor van J.M.H. Berckmans zijn klaar.

4 januari 2020
Het volgende boek van deze pers wordt Een bloedloze zondag, een lang gedicht van Patrick Conrad over zijn moeder, met tekeningen van hemzelf. Het verschijnt vrijdag 6 maart. Meer nieuws volgt.

1 januari 2020
Vandaag verschijnt de roman Pelgrims van Peter Pelckmans.

15 december 2019
Momenteel werk ik aan de roman Pelgrims van Peter Pelckmans, van wie ik eerder Bibliogenetica heb uitgegeven. Ook deze novelle is een digitale productie. Ze verschijnt in januari 2020.
In de traditie van de picareske Bildungsroman verhaalt Pelgrims het tragikomische wedervaren van Frans Pelgrims, leerkracht op rust. Doorheen zijn reis naar het einde van de nacht ontstijgt hij de zinloosheid van zijn bestaan, zijn misère, zijn eenzaamheid en melancholie. Geen pelgrimage echter zonder verleidingen en verduringen.

3 december 2019
De antiquair is klaar, de prospectussen gaan vandaag op de post.

28 oktober 2019
Ter gelegenheid van de installatie van de werkkamer van Wannes van de Velde in het Museum Vleeshuis / Klank van de Stad heb ik Het werkkamer alfabet, of Het Wannes ABC gedrukt. Exemplaren zijn uitsluitend in het Museum te bevragen, niet bij mij.

17 oktober 2019
De gratis exemplaren van Vervangen minnaressen van Benno Barnard zijn op 15 oktober verschenen ; de 30 exemplaren voor de verkoop zijn inmiddels ook klaar.

8 oktober 2019
De Carbolineum Pers publiceert in de eerste helft van volgend jaar twee teksten in verband met de schrijver J.M.H. Berckmans. Het ongebundelde gedicht Stem uit een koor is een jazzy remix van een verhaal uit Het zomert in Barakstad ; een zodanig zware remix dat het een totaal andere tekst met een andere titel is geworden. Met houtsneden van Nicholas Meersschaert. Ook verschijnt Er is niet de minste hoop op beterschap, de transcriptie van een radio-interview dat Arnon Grunberg in 1993 had met J.M.H. Berckmans en dat nog nooit in druk verschenen is.

30 september 2019
Het volgende boek(je) van deze pers wordt Vervangen minnaressen. Een inleiding tot de anglopedofilie van Benno Barnard. Hij is een verzamelaar van Engelse kinderboeken en geeft in dit geïllustreerde boekje van 48p. voor de eerste maal een inkijk in zijn collectie. Het verschijnt op 15 oktober.

Bertken is zo goed als klaar ; maandag gaan de bestelde exemplaren op de post.

Minotaurus Boekwinkel in Amsterdam, de enige boekhandel voor bibliofiele uitgaven in ons taalgebied, is ter ziele. Een afscheidsartikel van de verzamelaar Perkamentus vermeldt mijn pers lovend : waardering doet altijd goed, maar toch had ik liever Minotaurus zien voortbestaan.

2 augustus 2019
Ik verneem het overlijden van Bruno Vekemans, Brasschaats kunstschilder waarmee ik verscheidene boeken gemaakt heb, onder meer Lucifer van Benno Barnard en Een week uit het leven van Herman Brusselmans. Bruno leed al jaren aan myelofibrose en werd 67. Ik gedenk hem als een bescheiden, sympathiek en getalenteerd man die nog plannen had voor vele jaren.

27 juli 2019
Het volgende boek van deze pers wordt Bertken, een ongebundeld en vergeten verhaal van Stijn Streuvels uit 1904. In dat jaar interviewde Streuvels de honderdjarige Lucia Vlieghe uit Avelghem. Ze vertelde hem een bloederig volksverhaal uit haar jeugd, over de boerenmeid Bertken die in de kerstnacht overvallen wordt door twaalf inbrekers en hen alle twaalf de kop afsnijdt. Het boek wordt geïllustreerd met houtsneden en sierletters van Isabelle Vandenabeele. Verschijnt 1 oktober.

1 juli 2019
Marnix Peeters heeft Femke en Lobke gaan veldrijden gesigneerd en alle bestelde exemplaren zijn op de post. Er zijn nog 7 gewone exemplaren over, de luxe zijn uitverkocht.

3 juni 2019
De gewone exemplaren van Een orchidee tussen de aardappels zijn bij mij uitverkocht. Het Louis Couperus Museum in Den Haag heeft er nog.

25 mei 2019
De Volkskrant geeft vandaag vier sterren aan Een orchidee tussen de aardappels.

28 april 2019
Een orchidee tussen de aardappels is verschenen en vandaag begin ik aan een nieuw, erotisch verhaal van Marnix Peeters, Femke en Lobke gaan veldrijden. Het is de tweede titel van Peeters bij deze pers, na Der Pottwal in 2016.

3 maart 2019
De lezing "30 jaar De Carbolineum Pers, 1989-2019" in antiquariaat Tanchelmus in Berchem kon rekenen op een "klein maar aandachtig" gehoor, zoals dat heet. Na afloop kregen de aanwezigen een exclusief aandenken.

Het volgende boek wordt Een orchidee tussen de aardappels. Louis Couperus bespot in woord en beeld van H.T.M. Van Vliet. Het verschijnt op vrijdag 24 mei, als in het Couperusmuseum in Den Haag een tentoonstelling opent over hetzelfde onderwerp. Meer informatie volgt.

26 januari 2019
Vandaag begonnen aan het boekje Steedsche smoelen van Karel van de Woestijne. Het gaat om de eerste druk van de échte "Latemse brieven" van Van de Woestijne aan Adolf Herckenrath, niet om de fictieve brieven die in 1901 verschenen als "Laethemsche Brieven over de Lente". Meer informatie volgt.

nieuw GRAFIEK FACSIMILE PROZA
POEZIE grafiek GELEGENHEIDSWERK UITVERKOCHTTerug naar de homepage