Nieuws
8 oktober 2019
De Carbolineum Pers publiceert in de eerste helft van volgend jaar twee teksten in verband met de schrijver J.M.H. Berckmans. Het ongebundelde gedicht Stem uit een koor is een jazzy remix van een verhaal uit Het zomert in Barakstad ; een zodanig zware remix dat het een totaal andere tekst met een andere titel is geworden. Met houtsneden van Nicholas Meersschaert. Ook verschijnt Er is niet de minste hoop op beterschap, de transcriptie van een radio-interview dat Arnon Grunberg in 1993 had met J.M.H. Berckmans en dat nog nooit in druk verschenen is.

30 september 2019
Het volgende boek(je) van deze pers wordt Vervangen minnaressen. Een inleiding tot de anglopedofilie van Benno Barnard. Hij is een verzamelaar van Engelse kinderboeken en geeft in dit geïllustreerde boekje van 48p. voor de eerste maal een inkijk in zijn collectie. Het verschijnt op 15 oktober.

Bertken is zo goed als klaar ; maandag gaan de bestelde exemplaren op de post.

Minotaurus Boekwinkel in Amsterdam, de enige boekhandel voor bibliofiele uitgaven in ons taalgebied, is ter ziele. Een afscheidsartikel van de verzamelaar Perkamentus vermeldt mijn pers lovend : waardering doet altijd goed, maar toch had ik liever Minotaurus zien voortbestaan.

10 september 2019
Er zijn 21 intekeningen op Bertken. De tien luxe-exemplaren zijn uitverkocht. Ik mik op begin oktober om klaar te zijn.

3 september 2019
Eind dit jaar verschijnt bij deze pers De antiquair, een niet eerder gepubliceerd opera-libretto van Anton van Wilderode, met houtsneden van Bram Malisse.

18 augustus 2019
Bertken van Stijn Streuvels schiet op en de prospectussen kunnen komende week op de post.

2 augustus 2019
Ik verneem het overlijden van Bruno Vekemans, Brasschaats kunstschilder waarmee ik verscheidene boeken gemaakt heb, onder meer Lucifer van Benno Barnard en Een week uit het leven van Herman Brusselmans. Bruno leed al jaren aan myelofibrose en werd 67. Ik gedenk hem als een bescheiden, sympathiek en getalenteerd man die nog plannen had voor vele jaren.

27 juli 2019
Het volgende boek van deze pers wordt Bertken, een ongebundeld en vergeten verhaal van Stijn Streuvels uit 1904. In dat jaar interviewde Streuvels de honderdjarige Lucia Vlieghe uit Avelghem. Ze vertelde hem een bloederig volksverhaal uit haar jeugd, over de boerenmeid Bertken die in de kerstnacht overvallen wordt door twaalf inbrekers en hen alle twaalf de kop afsnijdt. Het boek wordt geïllustreerd met houtsneden en sierletters van Isabelle Vandenabeele. Verschijnt 1 oktober.

16 juli 2019
Momenteel druk ik de tekst X van Rob van Essen in opdracht van Artistiek Bureau. Daarna komt een gelegenheidsuitgave van Felix Timmermans.

1 juli 2019
Marnix Peeters heeft Femke en Lobke gaan veldrijden gesigneerd en alle bestelde exemplaren zijn op de post. Er zijn nog 7 gewone exemplaren over, de luxe zijn uitverkocht.

12 juni 2019
Femke en Lobke gaan veldrijden is klaar en de prospectussen zijn op de post. Marnix Peeters signeert in het weekend van 30 juni en dan kunnen de exemplaren de deur uit.

3 juni 2019
De gewone exemplaren van Een orchidee tussen de aardappels zijn bij mij uitverkocht. Het Louis Couperus Museum in Den Haag heeft er nog.

25 mei 2019
De Volkskrant geeft vandaag vier sterren aan Een orchidee tussen de aardappels.

28 april 2019
Een orchidee tussen de aardappels is verschenen en vandaag begin ik aan een nieuw, erotisch verhaal van Marnix Peeters, Femke en Lobke gaan veldrijden. Het is de tweede titel van Peeters bij deze pers, na Der Pottwal in 2016.

5 april 2019
De productie van Een orchidee tussen de aardappels. Louis Couperus bespot in woord en beeld is in volle gang. De 80 gewone exemplaren zijn zo goed als klaar, maar ik heb pas 14 april het perkament voor de 20 luxe-exemplaren.

3 maart 2019
De lezing "30 jaar De Carbolineum Pers, 1989-2019" in antiquariaat Tanchelmus in Berchem kon rekenen op een "klein maar aandachtig" gehoor, zoals dat heet. Na afloop kregen de aanwezigen een exclusief aandenken.

Steedsche smoelen is verschenen en op de post.

Het volgende boek wordt Een orchidee tussen de aardappels. Louis Couperus bespot in woord en beeld van H.T.M. Van Vliet. Het verschijnt op vrijdag 24 mei, als in het Couperusmuseum in Den Haag een tentoonstelling opent over hetzelfde onderwerp. Meer informatie volgt.

13 februari 2019
Op vrijdagavond 1 maart geef ik in antiquariaat Tanchelmus in Berchem een lezing over "30 jaar De Carbolineum Pers, 1989-2019". De toegang is gratis, u moet wel aanmelden via info@tanchelmus.be .

8 februari 2019
Steedsche smoelen schiet op.

26 januari 2019
Vandaag begonnen aan het boekje Steedsche smoelen van Karel van de Woestijne. Het gaat om de eerste druk van de échte "Latemse brieven" van Van de Woestijne aan Adolf Herckenrath, niet om de fictieve brieven die in 1901 verschenen als "Laethemsche Brieven over de Lente". Meer informatie volgt.

4 januari 2019
In het jongste nummer van De Boekenwereld staat een lovende recensie van de Bibliofiele verhalen van Octave Uzanne.

nieuw GRAFIEK FACSIMILE PROZA
POEZIE grafiek GELEGENHEIDSWERK UITVERKOCHTTerug naar de homepage